Café de la Reina

Connected to the foyer of an elegant luxury hotel, the Café de la Reina or “BUR-BU-JA-JA” adds a colorful and casual note to the complex. A cafeteria during the day, the space transforms into a sophisticated cocktail bar at night, the patrons immersed in iridescent aquatic colors.

A long curved green bar runs through the space, while “seaweed” camouflages the curtain wall and the mundane view of the city beyond, dissolving it into small fragments of an organic, aquatic world. Smoothly curved walls with reflecting belts, circular benches and round tables create a sensual atmosphere where space and movement interact.  

Share:

Client

Aragonia

Location

Zaragoza, Spain

Architects

Belén Moneo, Jeffrey Brock

Architects team

Andrea Caputo, María Pierres, Sandra Formigo, Andrés Barrón, Spencer Leaf and Silvia Fernández

3d model

Andrés Barrón

espacio fundacion telefónica en madrid
rascacielos madrid
rehabilitación histórico edificio madrid
diseño escalera madrid
arquitectura madrid
espacio conferencias madrid
espacio multiusos madrid
recepción edificio madrid

Espacio Fundación Telefónica Madrid

This museum rehabilitation project for Fundación Telefónica, the cultural institution of Spain’s largest telephone company, occupies four floors in the historic Telefónica Building at the top of Madrid’s most central street, the Gran Via. Due to the historical character of this building and the difficult relationships between the reclaimed spaces of the old building, we designed a central, cohesive circulation path that connects all galleries and cultural spaces on the upper floors to one another and to the street.

In order to renovate this historic building within Spanish urban planning and architecture, parts of four of the existing floor plates were demolished and a spiral staircase inserted in the void, weaving through an organic, sculptural form. This structure, already considered as an emblem of the new building, serves simultaneously as a lateral brace for the building’s façade and structural support for the stair.

The galleries take their form from the shape of the building. Here, the floors were stripped of everything non-essential to the structure. Columns were left exposed and the ceilings covered with a suspended metal mesh. The spaces, left bare and lofty, reveal the beauty of the existing structure and allow for the maximum freedom for exhibit-specific installations.

Share:

Client

Fundación Telefónica

Location

Madrid, Spain

Building size

68,570 sqft

Budget

9.000.000 €

Architects

Moneo Brock Studio

Architects team

Andrés Barrón, María Pierres, Albert Rubio

Technical architect

Gonzalba Asociados, José Luis Gonzalo, Cristina González

Model

Moneo Brock

3d model

Moneo Brock, cincuentayocho

Structural engineer

NB35, Jesús Jiménez, Óscar Vidal

Plaza de la Villa, Sencelles

The project proposes the recovery of an essential public space for Sencelles, Plaza de la Villa , which is currently a place colonized by cars and where the protected architectural elements do not get the attention they deserve because they conflict with the priority vehicular use of the square. Consequently, it is an action on an area that offers a great opportunity to recover a space of universal accessibility. In short, it is a square for everyone that keeps alive what was the history of the town and allows the coexistence of all social groups.

The new design of the square unifies the pavement with the sidewalks, widening the square, erasing the existing boundaries and architectural barriers, which together with the proposed traffic detour will allow the creation of a more fluid public space with greater flexibility for its different uses: from rest and the weekly Saturday market to traditional festivities.

It will therefore become an enclosure in which, guided by the new pavement and a series of pergolas with benches protected by shade and vegetation, will act as outdoor living rooms, allowing the gathering of different groups and ages in each of the spaces generated by the pergolas.

A fundamental aspect of the proposal lies in the universal accessibility to the square. The slight slope, along with a series of strategically placed ramps and a parking lot for the disabled in an ideal place in the square, promote total accessibility for anyone seeking to enjoy this new public space returned to the municipality.

Although the final consolidation of the square as a continuous space is pursued through its pavements, the vegetation and the pergolas act as a filter, not only providing shade but also generating the possibility of carrying out different activities at the same time. The green spaces are reinforced to create, through the vegetation, color, textures and also freshness and microclimates.

The vegetation of the parterres next to the pergolas becomes one of the main elements in the proposal. Through a set of species, which include a small tree grove along with upholstery and climbing plants, a new visual and sensory space is generated in the center of the square. The main idea is that the vegetation can provide color as well as texture in the diversity of greenery, as well as in the flowering of the different species proposed. As it is a public space that aims to host events of different kinds, it has been considered at all times that the species are resistant and easy to maintain.

The existing trees will cover this new vegetation. The project proposes to maintain and protect the existing vegetation, which is considered part of the square's character. An item is allocated in the cost estimate provided for the protection of these large and important trees during the construction process.

Share:

Client

Ayuntamiento de Sencelles

Location

Sencelles, Mallorca, Spain

Building size

5009,8 ft ²

Commission date

September 2017

Architects

Belén Moneo, Jeff Brock

Architects team

Federico Pérez, Francisco Blázquez

3d model

Pedro Arnanz, Javier del Pozo

Landscape architect

Lowell Whipple

Structural engineer

Díaz Ingenieros, Suárez Cáceres

Cost estimating

Federico Pérez

Park on the River Tajo

This sustainable proposal seeks to preserve and revitalize the ecosystem of the River Tajo, recuperating this natural area for the enjoyment of all citizens of Talavera pointing out the possibility this Tajo Natural Park, beginning in Talavera, can grow, adding territories and cities in such a way that, in a few years, we could follow the river from the Guadarrama mountain to its mouth in Lisbon.


The project is understood as a series of interventions, all consisting with this promising idea. The River’s protagonism in the Talavera de la Reina cityscape will be reasserted. It will be made accessible for the enjoyment of all citizens through a series of interventions and activities that bring the natural landscape of the river closer to the city. Finally, this park could become a tourist attraction for Talavera at a national level, as a supra-municipal infrastructure, with economic and social opportunities for the whole city.


The proposed solutions and objectives include sustainable measures to improve water quality, recover the habitats and species of this section of the Tajo River, improve the landscape and enable an increase in the use of the river and its banks in forms commensurate with the conservation of its biodiversity and its landscape. Opening the project to citizen participation should furthermore serve to achieve greater knowledge of the river’s history and evolution.


It is intended that the river be for "all" in the broadest sense; allowing the growth of the vegetation and the complex of habitats specific to the place, sheltering numerous autochthonous species of flora and fauna, improving and recovering the enormously attractive scenic landscapes of the river and its fertile plain, and allowing access by the citizens of and visitors to Talavera to the shores and islands for their use and enjoyment. In short, it is about achieving a Natural and Human River Landscape Park.

Share:

Client

Confederación hidrográfica del Tajo y Ayuntamiento de Talavera de la Reina

Location

Talavera de la Reina

Architects

MONEO BROCK, BLASCO ESPARZA, EIN

Architects team

Irene Alberdi, Mathilde Noirot