Café de la Reina

Connected to the foyer of an elegant luxury hotel, the Café de la Reina or “BUR-BU-JA-JA” adds a colorful and casual note to the complex. A cafeteria during the day, the space transforms into a sophisticated cocktail bar at night, the patrons immersed in iridescent aquatic colors.

A long curved green bar runs through the space, while “seaweed” camouflages the curtain wall and the mundane view of the city beyond, dissolving it into small fragments of an organic, aquatic world. Smoothly curved walls with reflecting belts, circular benches and round tables create a sensual atmosphere where space and movement interact.  

Share:

Client

Aragonia

Location

Zaragoza, Spain

Architects

Belén Moneo, Jeffrey Brock

Architects team

Andrea Caputo, María Pierres, Sandra Formigo, Andrés Barrón, Spencer Leaf and Silvia Fernández

3d model

Andrés Barrón

Service station "Mosaique"

In this proposal for the Al Saadiyat Service Station, traditional Islamic motifs, well known to us from examples of Islamic architecture in Spain, are reinterpreted. A small selection of these geometric patterns are drawn on as templates for structural forms and façade compositions. The memory of these motifs is rekindled while they are at the same time wholly modernized, and the expansive potential of the tiling of these designs have been deployed to solve the planning, structural, and decorative problems presented by the program brief.

The patterns that appear in the plan and elevations are interpretations based on a variety of glazed mosaic tiles, units that, when grouped, form a continuous field. The units of the canopy structure, as well as the units of façade composition and those of the interior screens are similarly repeated according to a consistent pattern to form fields. These fields are put to service covering space, screening light, and defining program areas. In each case the patterns permit multiple readings; when studied they will alternately reveal arrays of stars, flowers, squares, and hexagons.

The versatility of this modular tiling approach is its hidden strength. What is shown here is just one of many possible layouts of canopy, store, food court and shopping areas. The recombinant possibilities of the modular unit-based design allow it to adapt to the contingencies of any suitable site for a service station and allow for growth over time in the case that construction is phased.

Share:

Client

ADNOC

Location

Al Saadiyat Island, Abu Dabi, U.A.E

Covered area

6.350 m²

Enclosed area

3.769 m²

Architects

Belén Moneo, Jeff Brock

Architects team

Elena Barroso, Raquel Prendes, Fabrice Leray, Irene Alberdi, Andrés Barrón

3d model

Fabrice Leray

Plaza de la Villa, Sencelles

The project is located in the Plaza de la Vila in the Majorcan municipality of Sencelles, a highly representative space for the town as it concentrates the parish, the Town Hall, the post office and other important premises for day-to-day life in one place of the sencelleres and sencellers.

During the 20th century and the beginning of the 21st this space has been partially used as a parking area. The competition proposed by the City Hall contemplated the need to recover this space for the citizens and to be able to host events such as markets, dances, processions, etc. The important citizen participation has been essential to better understand the needs of the people and offer a more complete and consistent response.

The new public space, surrounded by narrow streets and in the historic center of Sencelles, is a large meeting area for the enjoyment of all citizens. In summer, the new vegetation and pergola areas offer shelter from the high temperatures with large cool shaded areas. In winter, the deciduous vegetation allows the direct entry of the sun, which illuminates and heats the large space.

One of the most important parts of the transformation of the square into a space for the 21st century is to achieve universal accessibility. A new pedestrian ramp connects the different levels of the square, and also allows everyone to access the parish of San Pere, whose origins date back to the year 1236.

The ramp is integrated into a stepped stone grandstand, which looks towards the pergolas and offers seating for the different events that are held in the square.

The design is based on several concepts that allow us to talk about a sustainable project: Reuse, use of local materials and techniques, and passive measures to control temperature and improve comfort.

The reuse and protection of those elements with sentimental value for sencellers. The existing vegetation has been maintained, and part of the old stone paving has been reused. In addition, traditional sculptures and reliefs feature prominently and are framed by the new landscape.

All the materials and plant species that have been introduced are of a local nature, and give their best in the Mediterranean climate. In addition, the island's richness in terms of crafts and construction techniques has been decisive in the construction process, and allows us to speak of a totally local production and a Majorcan character.

A good example of this are the new benches that have been designed for the Plaça and that add notes of color to the whole.

Share:

Client

Ayuntamiento de Sencelles

Location

Sencelles, Mallorca, Spain

Building size

5009,8 ft ²

Architects

Belén Moneo, Jeff Brock

Architects team

Francisco Blázquez, Federico Pérez

Park on the River Tajo

This sustainable proposal seeks to preserve and revitalize the ecosystem of the River Tajo, recuperating this natural area for the enjoyment of all citizens of Talavera pointing out the possibility this Tajo Natural Park, beginning in Talavera, can grow, adding territories and cities in such a way that, in a few years, we could follow the river from the Guadarrama mountain to its mouth in Lisbon.


The project is understood as a series of interventions, all consisting with this promising idea. The River’s protagonism in the Talavera de la Reina cityscape will be reasserted. It will be made accessible for the enjoyment of all citizens through a series of interventions and activities that bring the natural landscape of the river closer to the city. Finally, this park could become a tourist attraction for Talavera at a national level, as a supra-municipal infrastructure, with economic and social opportunities for the whole city.


The proposed solutions and objectives include sustainable measures to improve water quality, recover the habitats and species of this section of the Tajo River, improve the landscape and enable an increase in the use of the river and its banks in forms commensurate with the conservation of its biodiversity and its landscape. Opening the project to citizen participation should furthermore serve to achieve greater knowledge of the river’s history and evolution.


It is intended that the river be for "all" in the broadest sense; allowing the growth of the vegetation and the complex of habitats specific to the place, sheltering numerous autochthonous species of flora and fauna, improving and recovering the enormously attractive scenic landscapes of the river and its fertile plain, and allowing access by the citizens of and visitors to Talavera to the shores and islands for their use and enjoyment. In short, it is about achieving a Natural and Human River Landscape Park.

Share:

Client

Confederación hidrográfica del Tajo y Ayuntamiento de Talavera de la Reina

Location

Talavera de la Reina

Architects

MONEO BROCK, BLASCO ESPARZA, EIN

Architects team

Irene Alberdi, Mathilde Noirot