Menu

Service Station ‘‘Dunes’’ · Infrastructure · United Arab Emirates

A wave in the desert

The ‘‘Dunes’’ project proposes a large Canopy structure spanning over the entirety of the amenity building as well as the pump islands, maximizing the offering of shade in and around the spaces of greatest public use and giving the service station a singular identity.

Seen from afar, the Canopy emerges from the surrounding landscape as a naturalistic form derived from the dynamic quality of desert dunes, but very quickly announces its identity as an ADNOC station with its vibrant blue edge and with the nearby iconic FALCON LOCO high on a totem. At night, the blue edge of the Canopy will glow and its underside will glisten, making the structure impossible to miss.

Inside the amenity building and OASIS, the floor surface is patterned with representations of undersea worlds, with corals, fish and fields of cool blue colors which are all reflected in the canopy ceiling. Visitors to these OASES will find themselves virtually inmersed it the sea, and the refreshing cool interior of the building will suggest an ocean breeze.

Module Types : Even as it appears free-form, the design for the DUNES canopy is rationalized and modularized. The dunes are formed by combining a series of left and right-leaning units of three different heigts, each measuring 9 m x 9 m in plan and 1,5 m in thickness. With the modules laid out in varying sequences, the overall impression is one of an organic flow. Special units on the perimeter give the whole an impression of lightness as the edge is tapered to a fine blue line just 50 cm thick

KEY INFO

CLIENT
ADNOC

LOCATION
Al Saadiyat Island, Abu Dabi, U.A.E

COVERED AREA
9.072 m2

ENCLOSED AREA
3.180 m2

ARCHITECTS
Belén Moneo, Jeff Brock

ARCHITECTS TEAM
Elena Barroso, Raquel Prendes, Fabrice Leray, Irene Alberdi, Andrés Barrón

3D MODEL
Fabrice Leray

 

PLANS AND DRAWINGS